Je kunt uren naar je pasgeboren kindje kijken, toch?

Zonder te overdrijven ís je kindje ook een wonder, ontstaan uit slechts 2 microscopisch kleine celletjes en eenmaal geboren met alles er op en er aan. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Maar al dat groeien en geboren worden is erg vermoeiend. Daarom wil je kindje de eerste weken na de geboorte vooral veel slapen. En dat is nou precies waarom juist die periode zo geschikt is om mooie foto’s te maken.

Wanneer is je kindje ‘newborn’

Van 0 dagen tot ongeveer 6 weken. Intussen heb ik zo veel ervaring met het fotograferen van jonge baby’tjes dat ik de newborn-periode heb bijgesteld van 3 naar 6 weken. Na 3 weken zijn wel enkele poses al niet meer mogelijk en wordt het soms moeilijker voor kindjes om lekker door te slapen tijdens een fotosessie. Dat is geen enkel probleem, want ook de wakkere foto’s van nieuwsgierig rondkijkende oogjes zijn prachtig. Ik zorg wel dat je kindje zich prettig voelt en ‘blij’ op de foto komt.

Poses

Er is nog een andere reden waarom juist deze periode zo geschikt is om foto’s te maken. De laatste maanden heeft je kindje in de foetushouding in je buik gezeten. Pasgeboren babytjes zijn heel lenig en soepel. Ook gaan ze graag weer in die vertrouwde houding liggen – die zo leuk is om te zien – als je ze lekker in een wolletje of doek in een mandje of schaal legt.
Dit teruggaan naar de foetushouding verdwijnt binnen 4-6 weken.

Veilig

Soepel en lenig betekent niet dat je maar alles met een pasgeboren baby kunt doen. Je moet zelfs heel voorzichtig zijn. Als voormalig verloskundige weet ik precies wat wel en niet kan. En uiteraard wordt alles goed uitgelegd en beslissen jullie als ouders wat je wel en niet wilt.

Voor alle duidelijkheid: sommige foto’s die je in mijn album ziet zijn achteraf digitaal gemanipuleerd. Tijdens het fotograferen wordt het hoofdje ondersteund en die ondersteuning wordt met behulp van Photoshop verwijderd.

 

geboortekaartjesonszelf